Ik heb vrijheid met stip op 1 staan in mijn kernwaarden lijstje. Maar wat is vrijheid? Voor de een is dat iets heel anders dan voor de ander. Wat is vrijheid voor mij? Het gevoel dat ik niets hoef. Dat ik kan gaan en staan waar ik wil, dat niemand mij iets oplegt. Dat wil niet zeggen dat mijn hele leven bestaat uit niets moeten, maar de dingen die moeten vind ik bijna altijd leuk en heb ik in de meeste gevallen zelf voor gekozen. Ja, er zijn ook weleens dingen die moeten die ik niet leuk vind, maar dat hoort nou eenmaal bij dit leven. Maar overal waar ik invloed op heb zorg ik ervoor dat ik het echt heel leuk vind, dat ik er blij van word en dat het me energie geeft. Ik wil zoveel mogelijk genieten. Dat gun ik jou ook!

In dit blog:

  • deel ik met jou wat mijn passie is 

  • vertel ik hoe je ervoor zorgt dat je nooit het gevoel hebt dat je hoeft te werken. 

  • geef ik je een simpele oefening om jouw passie(s) te ontdekken. 

  • vertel ik je hoe je ervoor zorgt dat mensen die passie van jou gaan kopen.

Luister je liever? Luister dan de podcast hieronder. En voor de lezers gaat de tekst onder de podcast verder. 

Vrijheid is super belangrijk voor mij.

Werk is een ontzettend groot onderdeel van ons leven en ik wist al vroeg dat ik ook op dat vlak echt iets wilde gaan doen waar ik blij van werd. Ik wil niet dagelijks een uur in de file staan om 5 meetings bij te wonen, waarvan de helft niet relevant voor mij is.  (ja, ook dat heb ik geprobeerd) Ik wil niet vast zitten aan tijden omdat mijn baas vindt dat ik exact om 9 uur achter mijn computer moet zitten om hem vervolgens om 5 uur weer uit te mogen zetten. (Liever half 6, want dan toon je inzet. ;-P) Ik wil niet dat iemand anders bepaalt wat ik moet gaan doen op een dag en ik wil al helemaal niet afhankelijk zijn van iemand die elke maand mijn salaris betaalt. Maar wat dan wel? 

 

Ik heb het geluk dat ik mijn passies al snel vond

Ik vind het heerlijk om creatief bezig te zijn, mooie dingen maken. Of het nu een logo, een huisstijl of een website is, of een gek kleipoppetje, een bijzondere lego auto of een stoer gevouwen vliegtuigje. Ik hou ervan om mooie dingen te maken. Daarnaast vind ik psychologie mijn hele leven al interessant. Helaas is het vak psychologie niet voor mij weggelegd. Ik ben namelijk veel te emotioneel.. jank bij elke film. Trek me echt heel snel leed van anderen aan, om diezelfde reden volg ik ook geen nieuws. Die emoties leg ik liever in mijn optredens als zangeres. Ik zing heel graag en ben er blijkbaar ook best goed in. Ik zie mezelf als semi-prof zangeres. Ik zing nu al een tijdje in een coverband. Maar terug naar psychologie. Marketing is ook psychologie, maar in de meeste gevallen komen hier niet van die heftige emoties bij kijken, dus dat kan ik wel handelen. Zo interessant wanneer mensen juist wel of juist niet iets kopen en wat daar de psychologie achter is. Daarnaast hou ik van persoonlijke ontwikkeling en ben altijd bezig mezelf te verbeteren. Ik wil groeien, dat geeft me voldoening. 

Waarom vertel ik je dit allemaal?

Om je te inspireren dit ook voor jezelf te doen. Deze passies heb ik allemaal een plekje in mijn leven gegeven. In het begin misschien onbewust, maar gaandeweg ben ik me er steeds meer bewust van geworden waar mijn passies liggen en waar ik energie van krijg. Door het nu zo op te schrijven wordt het eigenlijk nog helderder voor mij. Ik ben steeds meer de dingen die ik niet leuk vind of die me energie kosten aan het elimineren, zodat er meer ruimte komt voor de dingen waar ik blij van word. En dat gun ik jou ook!

Ik sta elke dag met plezier op, omdat ik weet dat ik het leven leef waar ik blij van word. Omdat ik een business heb waar ik energie van krijg. Omdat ik echt tijd heb om te genieten van mijn kinderen. Maar vooral omdat ik die vrijheid ervaar waar ik zoveel waarde aan hecht. Betekent dat dat ik nu al ben waar ik wil zijn? Betekent dat dat ik tonnen op mijn bank heb staan? Betekent dat dat ik al mijn dromen al bereikt heb? Zeker niet, ik heb nog heel veel mooie dromen die ik achterna wil gaan. Maar wat geniet ik van de weg er naar toe. Ik ben zo trots op en dankbaar voor waar ik nu sta.

Ik zei eerder al dat ik het geluk heb dat ik precies weet wat mijn passies zijn. Het verandert heus weleens. Er komt een nieuwe passie bij en er verdwijnt er weer eentje wat meer naar de achtergrond. En dat is prima. 

Maar wat nu als je niet weet wat je passies zijn? 

Ik luisterde laatst een podcast van Thijs Lindhout waar hij Anatol Kuschpeta interviewde. Over je passie vinden, zelfvertrouwen, discipline en meer. Echt een aanrader om te luisteren. Rond 20 minuten geeft hij Anatol een oefening om in een uurtje je passies te kunnen vinden. 

Stap 1:

Zorg ervoor dat je op een plek gaat zitten waar je een uur lang niet gestoord kan worden. je pakt een leeg vel papier en een pen en gaat 200 dingen opschrijven die je leuk vindt. De eerste 30 zijn vaak makkelijk, maar daarna wordt het moeilijk. Of komt er een stemmetje in je hoofd met: “daar kan je je geld niet mee verdienen…” Maar je gaat door, je blijft schrijven, schrijven schrijven. Anatol omschrijft het heel mooi als een spier die vastzit loskrijgen. Alles mag je opschrijven, van thee drinken, lopen, muziek maken, pizza eten, sex hebben… 😉 echt alles schrijf je op. De kunst is om niet te stoppen als je vastzit. Net zo lang doorgaan totdat je denkt… dat vind ik ook nog leuk! Oh, en dat ook!

Stap 2:

Als je klaar bent pak je je pen en omcirkel je maximaal 15 dingen die je zo leuk vindt, dat je ze dagelijks wilt doen. Zo staan bij mij bijvoorbeeld in dat rijtje zingen, persoonlijke ontwikkeling, designen.

Stap 3:

Dan kies je daar 1 of 2 dingen uit die je dagelijks zou willen doen en waar je je beroep van wil maken. Laat je niet tegenhouden door dat stemmetje in je hoofd die zegt dat je daar geen geld mee kan verdienen. 

Als je er serieus mee aan de slag gaat, dan kun je hier echt jouw passies uithalen en je leven net als ik meer gaan inrichten om je passies heen. Ik heb deze podcast al naar meerdere vriendinnen gestuurd. Ik raad jou ook echt aan om de hele podcast van Thijs en Anatol te luisteren. Hier kun je hem beluisteren. 

De inspiratie voor dit blog is het boek Master your Mindset van Michael Pilarcik. (je zou bijna denken dat dit een gesponsord blog is ;-), maar dat is het niet… ik deel graag mijn waardevolle vondsten met je) Hij deelt dus ook dat je je leven moet leven vanuit je passie, vanuit je talent. En dat je daar veel gelukkiger van word, ongeacht hoeveel geld je hebt. Natuurlijk moet er brood op de plank komen, maar hoe meer jij iets doet vanuit een passie, dus de focus legt op je passie en niet op geld verdienen, hoe eerder jouw potentiële klanten willen kopen.

Dit boek triggerde mij zo enorm. Ik gun iedereen zo’n leven. Ik zie nog zoveel mensen vast zitten in die ratrace, zoals ze dat zo mooi noemen. En daarom heb ik juist zo’n enorme passie voor starters en kleine ondernemers. Die zitten in die fase dat ze uit die ratrace willen stappen en vol voor hun passie willen gaan. Maar dus vaak nog een baan in loondienst hebben. Ze hebben de ballen om daarnaast iets op te zetten. Er komt alleen zoveel op je af. 

Ik sprak vorige week nog een onderneemster die dat letterlijk benoemde. Ik had een Pick my Brain call met haar en ze stelde mij ook veel vragen die helemaal niet over het website template gingen dat ze bij mij had gekocht. Maar over andere dingen uit de online wereld. Ik krijg steeds vaker dat soort vragen en vind het super leuk om ondernemers hiermee te helpen. Ik ken die online wereld heel goed en vind het fantastisch om anderen daarin wegwijs te maken.

Ik ben niet iemand bij wie je afrekent en ik je daarna vervolgens loslaat. Integendeel. Ik ben iemand die net een beetje meer doet. Juist omdat ik weet hoe intens zo ondernemersreis is, vooral als je een kleine ondernemer bent, die nog veel zelf doet. Dat wil ik ook echt uitstralen naar mijn klanten. Ik ben er echt voor je. 

Hoe zorg je ervoor dat je met je passie geld verdient.

Wat hierboven staat is ook gelijk precies wat je moet delen om ervoor te zorgen dat mensen van je gaan kopen. Focus je niet op geld verdienen of verkopen. Nee, maak duidelijk dat alles wat jij wil is dat jouw klant dat bereikt wat jij hem of haar beloofd en misschien zelfs een beetje meer. Dat je er voor hem of haar bent. Dat het jouw passie is. Dan komen klanten vanzelf! 

Weet jij goed wat jouw passies zijn? En heb jij van je passie je business gemaakt?

Misschien ben je het van plan? laat dit blog dan een inspiratie zijn om ook jouw passie te volgen. Want ik kan uit ervaring zeggen dat dat is wat je het meest gelukkig maakt.