Waar moet een goede website aan voldoen? Deze vraag krijg ik echt geregeld en is natuurlijk super interessant. Want je wilt natuurlijk dat je website het beste van het beste is. Zodat de bezoeker het een fijne ervaring vind om jouw website te bezoeken. Mijn No. 1 tip? Wees duidelijk en concreet. Spreek direct jouw potentiële klant aan op het probleem of het verlangen. Want de bezoeker moet binnen 4 seconden weten wat hij of zij kan halen op de site. En dan bedoel ik dus niet letterlijk jouw product of dienst aanprijzen, maar wat levert jouw dienst of product de klant op?

Heel simpel voorbeeld: “Je wilt nu eindelijk eens af van die vervelend rugklachten?”

De bezoeker die rugpijn heeft, voelt zich direct aangesproken, dus je hebt de aandacht. Hij of zij begrijpt direct dat dit is waar je hem of haar mee kan helpen en zal verder willen lezen.

Met stip op 2 staat natuurlijk… Je website moet mobiel geschikt zijn! Tegenwoordig bekijken de meeste mensen websites op hun mobiel. Zorg daarom dat je website mobiel geschikt is. Niets vervelender dan dat je steeds in moet zoomen of naar links en rechts vegen om de tekst te kunnen lezen. Dat is 1 van de redenen waarom ik met Divi werk. Divi zorgt automatisch al voor een goede mobiele weergave en je kunt zelfs per device bepalen hoe je de vormgeving wilt.

Tip 3 is een onderschatte tip. Zorg ervoor dat je website er professioneel uitziet. Wanneer is je website professioneel? Als hij rustig en overzichtelijk is en wanneer hij goed werkt. Rust en overzicht creëer je door ervoor te zorgen dat je niet teveel verschillende lettertypes, groottes en kleuren door elkaar heen gebruikt. Maar ook door ruimte te creëren tussen de verschillende onderdelen. Zorg ervoor dat deze ruimtes gelijk zijn. Technisch moet hij natuurlijk ook kloppen. Mensen haken al gauw af als de techniek niet goed werkt.

De meest gehoorde tip is de 4e tip. Zorg ervoor dat je website geoptimaliseerd is voor de zoekmachines. Deze vind ik soms wel een beetje overschat. Het draagt absoluut bij aan het aantal bezoekers. Maar het verkoopt je product nog niet. (Dat doet tip 1 wel) Als er mensen op je website komen, moet hij ook marketingtechnisch goed in elkaar zitten. Je wil niet dat ze dan afhaken op de content. Zoekmachine optimalisatie is 1 van de manieren die ervoor zorgtdat klanten op je website komen. Maar social marketing is ook zo’n manier. Wat ik hiermee wil zeggen is… Zorg dat de zoekmachine optimalisatie goed voor elkaar is, maar staar je hier niet blind op.

Waar moet je bijvoorbeeld op letten om beter gevonden te worden. Snelheid, dus zorg ervoor dat je afbeeldingen niet te zwaar zijn en dat je niet zulke hele zware plugins gebruikt, dan laad je website traag en zal je lager geranked worden. Plaats relevante en waardevolle content bijvoorbeeld in de vorm van een blog. Content waar jouw poteniele klant op zoekt. Zorg voor een duidelijke navigatie, titels en pagina namen. Dat is wat de zoekmachines het beste oppakken en bezoekers het eerste zien, want als bezoekers een tekst scannen zien ze gauw genoeg of de content belangrijk is. Geef ook je afbeeldingen relevante namen en geef ze een alt-tekst mee. Ook hier kun je op gevonden worden.

Tip 5 heb ik al even genoemd bij tip 4, maar is naast dat het belangrijk is voor zoekmachine optimalisatie ook belangrijk voor jouw website bezoeker. Zorg voor een heldere, beknopte navigatie. Zet in de hoofdnavigatie de belangrijkste pagina’s. Zoals je aanbod, de over jou pagina en contact. Maar ook blog en referenties zou je in de hoofdnavigatie kunnen zetten. Zorg ervoor dat er niet teveel hoofdnavigatie items zijn, je wil niet dat jouw klant moet zoeken. Je kan kiezen voor een subnavigatie, maar ga daar ook niet te veel plaatzen, dan snapt jouw bezoeker het niet meer en haken ze af.

Tip 6. vind ik als vormgever super belangrijk! Goede balans tussen beeld en tekst, overzichtelijk houden! Je hebt namelijk te maken met 3 verschillende type mensen. Visueel ingestelde, tekstueel ingestelde en gevoelstypes. Alle 3 willen ze anders aangesproken worden. Teveel tekst schrikt de visueel ingestelde af en te weinig tekst zal tekstueel ingestelde niet voldoende triggeren. De gevoelstypes daarentegen gaan aan op mooie en inspirerende beelden in combinaties met pakkende quotes. Hou hier rekening mee. Schrijf jij graag teksten, bedenk dan dat er ook nog twee andere types zijn en hou hier rekening mee in de lengte van je teksten.

Zo zijn er natuurlijk nog veel meer dingen belangrijk, maar dit zijn de basistips die echt in orde moeten zijn op je website. Hoe is dit bij jou? Is jouw website nog overzichtelijk? Heb jij een duidelijke navigatie? En is jouw website echt mobiel geschikt?

De websites die ik maak voldoen altijd aan deze voorwaarden. Dat geldt ook voor mijn website templates. Dus wil jij bovenstaande zaken direct in orde hebben? Dan kun je kiezen voor 1 van mijn templates. Dan weet je zeker dat je website er professioneel uitziet en goed in elkaar zit. Interesse? Bekijk de templates hier.