Ondernemen is 1 grote persoonlijke ontwikkelingsreis. Je komt jezelf geregeld tegen. Voordeel is wel dat ik ondernemende vrienden en familie mee kan nemen in mijn lessen, in de hoop dat zij die fouten niet maken. Maar toch heeft iedereen zijn eigen reis en is het gewoon nodig om jezelf tegen te komen. Daar groei je van, als ondernemer en als mens. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ik zat mezelf af te vragen wat de beste tip is die ik kan geven na deze 10 jaar ondernemerschap. Iets waar ik heel erg mee gestruggeld heb is, leren ‘nee’ zeggen. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Toen ik net begon zei ik altijd ‘ja’ tegen alle opdrachten die op mijn pad kwamen. Ook al werd ik er niet direct echt blij van. Ik was bang dat als ik ‘nee’ zou zeggen de klanten bij me weg zouden lopen. Of wanneer er een klant op mijn pad kwam waar ik geen klik mee had, dan nam ik de opdracht toch aan. Je zegt toch geen ‘nee’ tegen geld!? Dacht ik… maar vaak klopte mijn gevoel van te voren wel en werd dat een langslepend traject, wat mij ongelooflijk veel energie en veel meer tijd kostte. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Op het moment dat ik echt ben gaan luisteren naar mijn gevoel en ‘nee’ ben gaan zeggen tegen de opdrachten die ik niet wilde of ‘nee’ tegen de mensen waar ik geen klik mee voelde en dus soms ook ‘nee’ moest zeggen tegen geld… Kon ik me alleen gaan richten op de opdrachten en klanten waar ik blij van werd. Hierdoor is mijn onderneming ontzettend gaan groeien. Want alles wat je aandacht geeft groeit. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Dus luister naar je gevoel en durf ‘nee’ te zeggen, als je voelt dat je er niet blij van wordt. Zo maak je ruimte voor de opdrachten en klanten waar je wel blij van wordt. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Hoe is dat bij jou? Vind jij het makkelijk om ‘nee’ te zeggen als je gevoel zegt dat je het niet moet doen?