Vanochtend had ik een Pick my Brain Call met Erica. Zij was de winnares van de winactie op mijn verjaardag. Ik hou echt van die calls, het is natuurlijk mijn voornaamste doel tijdens zo’n call om de persoon te helpen en te inspireren. (Soms ben ik bang dat ik mensen overweldig met alle info…) Maar wat ik ook altijd erg fijn vind, is dat ik op zo’n moment mijn eigen doelgroep ook weer eens spreek. En ik haal daar zelf ook weer zoveel inspiratie uit en dat wilde ik gelijk met je delen. Dit is namelijk iets waar veel (startende) passie ondernemers tegenaan lopen. 

In dit blog:

  • Vertel ik je dat je helemaal geen website hoeft te hebben als je start

  • Wat je dan wel moet doen als starter?

  • Leer ik je hoe je ervoor zorgt dat je fun blijft hebben in het ondernemen

  • En hoe je je fun ook weer terug krijgt als je hem verloren bent.

Luister de podcast of lees eronder verder.

Je begint je business vanuit een passie, vanuit joy, omdat je heel erg blij wordt van datgene wat je wilt gaan doen. Het starten van een business of het starten met een nieuw idee is een super leuke en spannende tijd. 

Dan krijg je meestal ook heel veel (ongevraagd) advies, zoals: 

  • “Heb je wel een businessplan?”
  • “Je moet wel eerst een logo en een huisstijl!”
  • “Je kunt pas starten als je website klaar is”
  • “Hoe ga je de marketing doen?”
  • “Je moet werken met een gratis download, zodat je e-mailadressen kunt verzamelen!”

Voordat je het weet heb je een hele to do list die je af moet hebben, die helemaal niets met die passie te maken hebben. En omdat het voelt als moeten zie je er als een berg tegenop! Het verlamd je… waardoor je blijft uitstellen en je je plezier verliest. 

Dat is natuurlijk niet de bedoeling, want was je je business niet gestart omdat je meer plezier wilde hebben en juist blij wilde worden van wat je doet? 

Kleine disclaimer… ik zeg hiermee niet dat al die adviezen van al die mensen om je heen niets waard zijn he? Natuurlijk draagt het allemaal bij aan het professionaliseren van je business, maar niet ten koste van alles.

Ik geef je daarom nu toestemming om al die dingen NIET af te hebben voordat je gaat starten.

Ja, je leest het goed! Dit zegt iemand van wie haar core business websites verkopen is. Ik zeg je nu dat die website helemaal niet klaar hoeft te zijn voordat je start. Die website en al die andere dingen moeten komen vanuit JOY, vanuit FUN & EASE, zoals ze dat zo mooi zeggen. Ga je het vanuit MOETEN doen, dan wordt het een heel zwaar en energie slurpend traject. 

Als ik Erica als voorbeeld neem. Zij pakt haar droom weer op na een aantal jaar niets gedaan te hebben. Ze heeft nu de ruimte weer voor haar fotografie. “Het kriebelt weer”, zei ze zelf. Als zij nu eerst haar website en marketing zou gaan doen, dan moet ze graven in haar geheugen naar haar ideale klanten. Wat waren hun wensen, hun twijfels en bezwaren? Wat waren toffe momenten? Ook haar foto’s zijn natuurlijk van 4 jaar geleden, staat ze daar nog wel achter? Het kost op zo’n manier veel moeite om je website te maken. 

Maar wat als ze het anders doet? Ze begint met het doen van iets waar ze blij van wordt, ze organiseert een leuke shootdag en ze verbindt er bijvoorbeeld een leuke social media actie aan. Tijdens die dag schiet ze nieuwe foto’s met meerdere potentiële klanten. Ze spreekt die mensen tegelijkertijd, dus ze leert weer veel over ze. Daarnaast voelt ze de energie weer tijdens zo’n dag, heeft ze weer fantastisch beeldmateriaal voor haar website en andere uitingen en als ze dit allemaal ook nog op haar socials deelt, dan heeft ze gelijk leuke exposure. 

Maar boven al, ze doet dit vanuit joy! Dit vindt ze leuk! Dat vuurtje gaat weer aan en dat zorgt dat ze in een positieve flow komt. Let maar op, dan wordt zo’n website maken of marketing doen veel makkelijker. Je zit er weer helemaal in!

Dit geldt niet alleen voor mensen die zoals Erica hun business na enige tijd weer oppakken. Dit geldt voor iedereen, ook voor starters. Je bent je business niet gestart om je uren of zelfs dagen te verdiepen in je ideale klant of hoe je een website maakt. Nee, je bent je business gestart omdat je iets heel erg leuk vindt om te doen. Wat is dat voor jou? Ga daarmee beginnen! Leer je ideale klanten kennen en deel je proces en alles wat je nu al doet op je socials. Dan merk je vanzelf wanneer je eraan toe bent om die website te bouwen, die gratis download wilt maken of wanneer je je e-maillijst op wilt laten groeien. 

Ik ken genoeg succesvolle webshops die gestart zijn met mooie dingen maken en zonder website, alleen via foto’s op social media al verkopen. Of succesvolle ondernemers met online trainingen zonder prachtige academie, maar alleen mailtjes met video’s die verstuurd worden naar klanten.

En dan nog iets, ook voor mij werkt dit systeem goed.

Terwijl ik al bijna 13 jaar ondernemer ben. Soms merk je dat je even tegen een plateau aanzit. Dat je vastloopt in je ideeën of juist in de uitvoering. Ga dan iets doen waar je wel heel blij van wordt binnen je business. Ik had het laatst zelf ook. Ik had allemaal nieuwe ideeën, die in de afrondende fase zaten… voor de mensen die mij niet kennen. Ik ben niet zo goed in afronden. Ik vind dat niet leuk, het kost mij energie, ik word er gewoon niet blij van. Ik ben vooral van de ideeën verzinnen. 😉 Toen ik dit tegen een business buddy vertelde, gaf ze mij eigenlijk hetzelfde advies als ik jou hierboven geef. “Wat vind je wel leuk of het leukst wat er nu op je planning staat?” zei ze. Ik dacht aan mijn nieuwe Canva Templates en ik werd helemaal blij! “Ga dat dan als eerste doen!” zei mijn vriendin! En dat werkte! Ik zit nu weer helemaal in de flow. Dus als je merkt dat het even niet meer stroomt. Ga dan even iets anders doen waar je wel blij van wordt. Misschien helpt het jou ook om dat vuurtje weer te laten branden. 

Dus…lang verhaal kort!

Voel je dat je heel erg in het moeten zit? Blokkeert het je? Ga dan zoeken naar iets wat je energie geeft om zo die flow weer lekker op te pakken. En als je dan wel toe bent aan die fantastische website? Dan weet je mijn website templates te vinden he?