Ben jij benieuwd of jouw branding er professioneel uitziet? Of sla jij misschien de plank volledig mis?Ik deel de vijf meest gemaakte branding fouten met je, zodat jezelf kan zien of je goed bezig bent.

Branding wordt door veel mensen onderschat. Dat brengt mij direct bij de eerste fout die ik veel zie gebeuren.

1. Branding wordt enorm onderschat
Het is super belangrijk om een sterke branding te hebben. Als je het goed doet, draagt het namelijk bij aan je professionaliteit, herkenbaarheid, het spreekt jouw ideale klant aan en het verduidelijkt jouw product of dienst. Als je het niet goed doet, kan het weleens zijn dat jouw potentiële klant je niet begrijpt. Terwijl je misschien wel een steengoed product of dienst hebt. Ik zie het vaak gebeuren, even snel iets plaatsen omdat je toch wat moet delen, maar door geen gebruik van herkenbare en duidelijke branding val je niet op bij je klant. Of kom je zelfs onprofessioneel over. Dat wil je toch niet? Ik geloof er absoluut in dat je een goed product of dienst hebt, zorg er dan ook voor dat het dat uitstraalt!

2. Geen consistentie in je branding.
Heb je het idee dat je nog geen duidelijk brand hebt of ben je er nog niet blij mee en blijf je elke keer weer veranderen van font, kleuren en stijl? Dit zie ik regelmatig gebeuren op social. Als je maar blijft veranderen dan gaan mensen je niet onthouden of herkennen en kan het zelfs onprofessioneel overkomen. De reden dat je het niet weet is vaak omdat je nog niet exact helder hebt wie je bent en wat je doet, wat jouw merkpersoonlijkheid is, wat jouw tone of voice is en wie je ideale klant is. Als je dat helder hebt wordt een visuele branding bepalen veel makkelijker.

Een sterk merk heeft vaste lettertypes en vaste kleuren en daar houden ze zich aan vast. Dat zorgt ervoor dat mensen je gaan herkennen en als je dan bijvoorbeeld voorbij komt op de hun social media, dan weten ze direct dat jij het bent. Je bouwt op die manier veel makkelijker een relatie op met je klant. Dat is wat je wil bereiken met je branding.

3. Je bent niet duidelijk in je branding
Ik vraag me heel vaak af op social media wat iemand doet. Dat heeft meestal 2 redenen, mensen weten het zelf niet precies. Ze zijn nog zoekende. Of ze doen teveel of ze wisselen steeds. Dat is voor mij als volger verwarrend.

Het is belangrijk dat je precies weet wie je bent, wat je doet en wie je ideale klant is. Dat is de basis voor je totale branding. Als jij dat niet weet, dan zul je waarschijnlijk ook niet duidelijk zijn naar je potentiële klanten, waardoor ze snel af zullen haken.

Wat jij wilt dat klanten over je weten moet je ze zelf vertellen. Soms gaan mensen er vanuit dat iedereen wel weet wat ze doen en voor wie. Maar als jij het 1 keer verteld hebt, weten mensen echt niet wat je doet. Je zult het veel vaker moeten herhalen, zodat mensen het gaan onthouden. Je moet echt super duidelijk zijn.

 

Het beste is om je te focussen op 1 ding en daar heel goed in te worden. Wat is datgene waar jij mensen echt mee kan helpen. Dat communiceer je door heel veel waarde daarover te delen. Je moet het echt gaan leven! Dat gaan jouw volgers oppikken en dan zullen ze sneller klant worden bij je.

4. Doen wat een ander doet.
Je hebt iemand die je ongelofelijk inspireert. Hij of zij doet het heel goed op social media. Schrijft hele vlotte teksten. Super leuk dat deze persoon je inspireert. Ik kijk ook naar anderen en heb ook zeker mijn voorbeelden. Maar ga dit vooral niet nadoen!

Zo is het me weleens opgevallen dat een bepaalde manier van schrijven overgenomen wordt. Iemand die heel enthousiast is in het echt schrijft bijvoorbeeld met veel uitroeptekens, hoofdletters en emoticons. Dat werkt omdat het klopt met zijn of haar persoonlijkheid. Maar als jij zo gaat schrijven terwijl je een heel rustig en serieus persoon bent, is dat heel verwarrend als ze jou in het echt ontmoeten. Het moet kloppen bij wie jij bent. Dus kijken naar andere mag, maar kijk of het je kan inspireren om dichterbij jezelf te komen en juist te zien wat goed bij jou past.

5. Verkeerd gebruik van lettertypes
Consistentie in je lettertypes is belangrijk, maar kijk ook naar het karakter en uitstraling. Iemand zei me eens dat ieder lettertype een persoonlijkheid heeft. Dat vond ik zo mooi gezegd. Kijk of je die persoonlijkheid terug kan laten komen in je lettertype. Als jij een heel zakelijk bedrijf en doelgroep hebt en je gebruikt een kinderlijk lettertype, dan ga jij nooit de zakelijke markt aanspreken. Of als jij juist heel vrouwelijk en frivool bent en ook dit soort klanten aan wil trekken, laat dat dan zien in je lettertype. Let er wel op dat je het lettertype goed gebruikt. Ander dingetje dat ik vaak zie gebeuren is dat mensen handgeschreven letters in hoofdletters gaan plaatsen, waardoor het minder goed leesbaar wordt. Ook dat draagt niet bij aan professionaliteit.

Goede professionele branding is dus echt heel belangrijk. En nee, dat hoeft echt niet veel te kosten. Ik ben bezig met een online training om samen met jou je branding nu eens helemaal goed neer te zetten.

Na deze training heb jij helder wie je bent, wat je doet en wie je ideale klant is. Je hebt een uniek logo en huisstijl passend bij jou en je business. Een kant en klare brandguide, waarin precies staat hoe je huisstijl eruit moet zien. Je leert werken met handige GRATIS programma’s, zoals Canva om zelf je content maken. In dit programma maken we social media templates voor feed en stories, visitekaartje die je zo door kunt sturen naar de drukker. Je maakt je eigen brief- en offertepapier. We maken een professionele e-mailhandtekening.

Dit alles zorgt voor een professionele uitstraling voor je business, waardoor mensen sneller klant worden bij je. En door je eigen unieke branding gaan mensen je herkennen en word jij top of mind binnen jouw branche. Daarnaast bespaar je geld, want je hebt geen hoge kosten voor een designer, je bent namelijk zelf de designer. Hoe leuk is het als je kan zeggen dat je eigen logo gemaakt hebt! ⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Op vrijdag 14 februari komt hij online! Wil je meer informatie klik op de link hieronder.

Wil jij een authentiek brand dat echt past bij jou en je business?

Doe dan mee aan met de training! Omdat jij mijn e-book gedownload hebt profiteer jij van extra veel korting!

van 127,- voor 97,- ex. btw.

GEBRUIK DE KORTINGSCODE: DB30EURO